[...] ograniczenia spożycia tych produktów następuje zmiejszenie ilości tkanki tłuszczowej. Dieta opracowana specjalnie dla gwiazd filmowych... Polega na stopniowym obniżaniu kaloryczności posiłków. Dziennie dostarcza ok.1200-1600 kcal.Dietę stosuje się max.10 dni. Ze wględu na małą ilość dostarcznej energi, stanowczo odradzam jej [...]
[...] opalające miały same wady, nie byłyby tak popularne. Zwolennicy solarium podkreślają, że opalanie poprawia nastrój, wygląd, uczestniczy w tworzeniu witaminy D3 w organizmie, obniża poziom złego cholesterolu LDL. Pomaga także w stanach depresyjnych, zwłaszcza wywołanych sezonowym brakiem światła, polepsza przemianę materii i wzmacnia odporność [...]
[...] cukru w inne cukry izomeryczne - epimery. Zarówno mutarotacja, jak i epimeryzacja powodują pojawianie się w roztworze dwóch lub więcej związków o podobnych własnościach co obniża czystość głównego składnika i stwarza trudności podczas krystalizacji. Jest to jedna z przyczyn częstego występowania cukrów w postaci syropów. Syropy takie są [...]
[...] niż cukier. -Włókno jest węglowodanem niestrawnym, którego organizm ludzki nie może wchłonąć. Przechodzi ono po prostu przez przewód pokarmowy, ułatwiając jego pracę i obniżając ryzyko zaparć oraz innych schorzeń. 3. Tłuszcze i oleje. Możemy je podzielić na: nasycone i nienasycone. Tłuszce nasycone znajdują się w produktach mleczarskich, [...]
[...] węglowodanów, ich strawności, przyswajalności oraz rodzaju. Wraz ze wzrostem intensywności i długości wysiłku fizycznego, poziom glikogenu mięśniowego i wątrobowego obniża się. Glikogen zgromadzony w mięśniach ulega rozpadowi do glukozy, która następnie spalana jest w zależności od stopnia aktywności ruchowej. W czasie bardzo [...]
[...] w cyklu mocznikowym, występują w białkach szczególnie w histonach. Może zwiększać wydzielanie insuliny i hormonu wzrostu. tauryna - wpływa na wzrost masy mięśniowej, obniża ciśnienie krwi, poprawia tolerancję leków, działa korzystnie na centralny układ nerwowy. -------------------------------------------------- B 12 (kobalamina) [...]
[...] β-karoten i likopen. Spożywanie produktów bogatych w likopen, a do nich należą pomidory działa ochronnie przed takimi nowotworami jak np. rak prostaty, piersi. Likopen obniża ryzyko zawału mięśnia sercowego, wystąpienia choroby wieńcowej, a także zapobiega rozwojowi miażdżycy. A jeśli to nie przemawia – to jaki wpływ 15g ketchupu czy 50g [...]
[...] dużo błonnika oraz wolno wchłaniane cukry. Najlepsze są górskie, gdyż są najmniej przetworzone. Błonnik jest niezbędny dla prawidłowego przebiegu pracy jelit. Dodatkowo obniża poziom złej frakcji cholesterolu LDL przez wiązanie go w jelitach i wydalanie z kałem. Dodatkowo błonnik wiąże dużo wody po dotarciu do jelit, jego objętość wzrasta [...]
[...] głodowaniem, chorobami gorączkowymi, urazami ciała i nadmierną generacją wolnych rodników tlenowych. HMß ogranicza rozpad białek ustrojowych, nasila spalanie tłuszczów, obniża poziom cholesterolu i wspomaga układ odpornościowy. Zapotrzebowanie na HMß wzrasta wykładniczo w warunkach wzmożonej aktywności fizycznej - jego suplementacja prowadzi [...]
[...] kcal i mężczyzn 2750 kcal. Obserwowane ograniczenie codziennej aktywności fizycznej i dominujący siedzący tryb życia powodują zmniejszanie masy mięśniowej, co w konsekwencji obniża nie tylko wydatek energetyczny związany bezpośrednio z aktywnością fizyczną; maleje również wydatek energii na podstawową przemianę materii. Uwzględniając to, w celu [...]
[...] mięśniowych w temacie: http://www.sfd.pl/Insulina__a_metabolizm_białek_mięśniowych-t730772.html Działanie insuliny polega na transporcie glukozy do wnętrza komórek, co obniża stężenie tego cukru w krwi. Dalszy wzrost stężenia glukozy w krwi jest dla organizmu sygnałem, że ma go więcej, niż w danej chwili potrzebuje. Wtedy nadmiar cukru [...]
[...] trawienie i obniyżyć cholestrol powinno się spożywać przynajmniej 2 łyżki stołowe dla dorosłych lub 1 dla dzieci poniżej 12 lat -Linozy lub Nopaliny co poprawia trawienie i obniża cholestrol -posiada sporo naturalnago błonnika) Ziarno, pestki, orzechy Płatki owsiane, kasza jaglana i ryż należą do Twoich sprzymierzeńców. Jedz je pięć razy w [...]
[...] usprawnia przepływ impulsów ornityna - duże dawki stymulują wydzielanie hormonu wzrostu, usprawnia i przyspiesza pracę wątroby tauryna - wpływa na wzrost masy mięśniowej, obniża ciśnienie krwi, poprawia tolerancję leków, działa korzystnie na centralny układ nerwowy. WęGLOWODANY Jedna z trzech podstawowych, obok białka i tłuszczów grup [...]
[...] okażą się sprytniejsi. Sportowcy niezwykle szybko zauważyli, iż podany iniekcyjnie hormon wzrostu wzmacnia kości i ścięgna, powoduje przyrost masy i siły mięśniowej oraz obniża ilość tkanki tłuszczowej, co pozwala na zwiększenie mocy fizycznej organizmu zarówno w warunkach długotrwałej pracy tlenowej jak podczas wysiłków anaerobowych. [...]
[...] łatwiej przyswajalna przez organizm. Płyny Dostarczanie odpowiedniej ilości płynów jest podstawą dla uzyskania optymalnego efektu treningu wytrzymałościowego. Odwodnienie obniża wytrzymałość i zmniejsza siłę zawodnika. Przy wysokiej temperaturze otoczenia, podczas przedłużonego treningu, utrata płynów w postaci potu może sięgać 2l/godz. [...]
[...] łatwiej przyswajalna przez organizm. Płyny Dostarczanie odpowiedniej ilości płynów jest podstawą dla uzyskania optymalnego efektu treningu wytrzymałościowego. Odwodnienie obniża wytrzymałość i zmniejsza siłę zawodnika. Przy wysokiej temperaturze otoczenia, podczas przedłużonego treningu, utrata płynów w postaci potu może sięgać 2l/godz. [...]
[...] łatwiej przyswajalna przez organizm. Płyny Dostarczanie odpowiedniej ilości płynów jest podstawą dla uzyskania optymalnego efektu treningu wytrzymałościowego. Odwodnienie obniża wytrzymałość i zmniejsza siłę zawodnika. Przy wysokiej temperaturze otoczenia, podczas przedłużonego treningu, utrata płynów w postaci potu może sięgać 2 l/godz. [...]
[...] prowadzące do rozwoju tego schorzenia. Kofeina a choroba Parkinsona Na podstawie 10 letnich badań dowiedziono, że picie codziennie 3 filiżanek kawy lub herbaty na dobę obniża ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona o 22% (w przypadku kawy) i 28% (w przypadku herbaty) – aczkolwiek mechanizm działania nie jest jeszcze poznany. Co więcej [...]
[...] Pomaga w koncentracji. Wbrew mylącej nazwie Gotu Kola: nie ma nic wspólnego z Coca-Colą, ani nie zawiera kofeiny. (Uwaga: Zbyt duża dawka nie pomaga w pracy umysłowej: obniża ciśnienie krwi i wywołuje senność). Cholina: Cholina jest używana do syntezy acetylocholiny - neuroprzekaźnika potrzebnego do efektywnego działania pamięci. Cukier: [...]